Zdravím,
myslela jsem, že spousta lidí řeší stejné problémy, a tak by jim toto téma mohlo pomoci.
Od začátku léta chci začít pracovat/bydlet v Berlíně, a zatím jsem stále na vážkách, jestli je to vůbec technicky proveditelné.
Největším oříškem se samozřejmě zdá hledání práce, kvůli pracovním omezením v povolení pro cizince pořádně nevím, kde, kdo a jak mě legálně může zaměstnat. Informace na těchto stránkách jsou mi užitečnou pomůckou, ale pomalu v tom všem trochu ztrácím přehled - každý tvrdí něco jiného a já nevím, jak je to doopravdy. Sehnání stálé práce by bylo samozřejmě nejlepší, ale nouzově bych vyšla snad i např. s 2 Minijoby.
A teď - jak na to?
Mám tady registrované stálé bydliště, v Berlíně jsem od ledna jako au-pair, nicméně kvůli problémům s Gastfamílií jsem se rozhodla, že místo plánovaného roku zůstanu jen půl roku, čili do konce června. Vydají mi úřady bez problémů Lohnsteuerkarte? To je, podle toho, jak jsem to pochopila, základní věc pro potenciální zaměstnavatele.
Jinak jsem samozřejmě začala s aktivním hledáním, zatím jsem rozeslala asi 200 životopisů, chystám se i obejít restaurace/kavárny/hostely a zkusit se ucházet osobně... ale zase - pořádně nevím, jestli mě můžou alespoň na ten minijob (400 E basis) zaměstnat legálně). Mluvím výborně německy, anglicky, česky a švédsky, což mi ale bohužel zatím moc v hledání práce nepomohlo...
Zároveň si hledám byt, s tím by snad neměl být problém, vzhledem k tomu, že mám čistý Schufa výpis a ačkoliv zatím nemám stálý příjem, můžu dokázat výpisem z účtu, že mám dostatek financí na placení nájmu na určitou dobu (víte někdo, na jak dlouhou dobu jim to stačí? Kolik Warmmiete potřebujete na účtu mít?). Ale je to únavné, už mám za sebou 3 prohlídky bytů a žádný nebyl ideální
Kdyby někdo měl nějaké poznámky, rady, věděl, jak mi pomoct dál, prosím využijte toto vlákno, jsem vděčná za každou radu od vás, kteří toho víte více, než já!