ahoj pavle,
este raz si dovolim zareagovat na tvoj prispevok,nech mi je odpustene...
pozri,myslim si,ze na (po)riadne fungovanie v tomto meste a v tomto zivote ta nemcina musi byt fakt dost dobra.a opat vravim-nejde len o to vediet sa dohovorit v obchode,kde si kupujes chlieb,ale aj o trosku viac.lebo podla mna len cez rec mozes pochopit a byt pochopeny.cudzinci s prizvukom ostaneme plus minu stale,na tom to nestoji a nepada.ak ma niekto zaskatulkuje a odmietne len preto,ze mam slovansky prizvuk(v poslednej dobe sa ma sic skor pytaju ci moj prizvuk ma anglicky alebo francuzsky povod:) a neda mi vobec sancu,je to pre mna ok a skor znamenie,ze taky clovek mi za vela nestoji...
ja som sem isla s tym,ze rec sa MUSIM naucit co najskor,lebo inak nenajdem pracu ktoru chcem.nesla som sem s tym,ze 5 rokov studujem na slovensku,aby som tu potom predavala hranolky v mc donalde...
pomohlo vela citat v nemcine,pozerat telku a hlavne HOVORIT s nemcami...no a zatial sa mi to dari,hoc lahke to ohladom prace nebolo(pracovne povolenie,statne uznanie diplomu a podobna byrokracia),existuje tu pre socialnych pracovnikov fakt hruuuuza moznosti uplatnit sa...toz sa momentalne nestazujem a ked porovnam moj slovensky zarobok v rovnakej sfere asi radsej pomlcim...
a co sa tyka priatelov-neviem ako si to citil v cechach,ale ja si ani na "rodnej hrude" neviem najst priatelov tak,ze sa s cudzimi ludmi pustim do reci v obchode ci na ulici.tu sa mi podarilo priatelov najst cez rovnake zaujmy. jednak v case,ked som sa ucila nemcinu na kurze,a potom dost velmi pomohla praca,plus preventivne kurzy (sport) ,ktore mi plati moja zdravotna poistovna,dobra moznost stretnut fine ludi su aj kurzy VHS,nielen nemcina,ja som chodila napr. na keramiku,co bolo straasne prijemne.
takisto existuje moznost tzv. sprachTANDEMU-u,co znaci,ze ty ucis nejakeho nemca/ku cestinu a nemec uci teba nemecky.dost ponuk sa da najst na nete a ak si "sadnete" mozes najst fine priatelov.
no a tak isto rozne volnocasove kluby,neviem ci rad chodis von a do prirody,existuje X moznosti a ludi,ktori podobne kluby prevadzkuju a robia pravidelne vylety bikom,napr.
treba sa niekde zaclenit aspon takymto sposobom,aspon na zaciatku,lebo hladat priatelov len tak naslepo je dlha cesta...
toz pekny vikend a v buducnosti dobrych priatelov:)
papa
eri